Havuzda Yüzerken Neden Bone Kullanılır?

22-10-2021 10:28
Havuzda Yüzerken Neden Bone Kullanılır?
HAVUZDA YÜZERKEN NEDEN BONE KULLANILIR?
 
     Havuzda yüzerken neden bone kullanmak zorundayız? Bone yi genelde yüzmeye gelenler saçlarının ıslanmaması için kullanıldığını zannetmektedirler. Oysaki bone saçlarınızın ıslanmaması için değil saçlarınızın havuza dökülmesini engellemek içindir. Dökülen saçlar havuz dibinde bir araya gelerek öbekleşerek çirkin bir görüntü oluşturur ve hiç hijyenik değildir. Bununla birlikte biriken saçlar havuz ekipmanlarına zarar vermektedir. Bunlara ek olarak yüzerken bir başkasının saçını yutmanız hiç hoş değildir. Bunlar olan şeylerdir. İşte bu nedenle dir ki havuzda bone kullanmak zorunlu ve önemlidir. Ayrıca bone sporcuların suda kayma hızını arttırmaktadır. Bonelerin lateks, silikon, likra ve polyester gibi çeşitleri vardır. Bonenin diğer faydaları; 
  • Saçlarınızı klordan korur
  • Uzun olan saçlarınızın yüzerken yüzünüze gelmesini engeller.
  • Soğuk suda ya da açık denizde
Sanılanın aksine bone, saçımızın  ıslanmasını önlemek için değildir!  Saçımızın havuza düşmesini engellemektir ilk amaç.
 Havuza düşen saçlar hem yüzen sporcuları rahatsız eder hem de havuz dibinde bir araya toplanarak öbekler oluştururlar. Bu saç öbekleri makine dairesindeki cihazlara zarar verir.
 
Saç teli kuvvetli bir proteindir ve insan midesi bunu öğütmekle oldukça zorlanır. Bu sebeple yüzerken bone kullanılması gerekir. Zira kendinize veya başkasına ait bir saç telini yutmak sanırım kulağa çok hoş gelmiyor olsa gerek. 
Ayrıca bone kullanarak daha rahat yüzeriz. Kullanmamış olsaydık saçımız devamlı yüzümüzü kapatacak ve yüzmemizi ciddi oranda olumsuz etkileyecektir. Profesyonel yüzücüler hız kaybetmemek için bone kullanırlar. 
 
KAÇ TÜR BONE VARDIR?
 
  Eskiden lateks boneler vardı. Bunlara balon bone desek yanlış olmaz. Balona benzer bir malzemeden yapılırdı. Maalesef lateks boneler hiç kullanışlı değildi. Kullandıktan sonra iyice kurutup pudra ile bakım yapılmazsa bir daha açılmayacak şekilde yapışırdı. Ayrıca lateks boneyi giyerken en ufak bir tırnak teması sebebiyle hemen yırtılıverirdi. Artık bu tür boneler hiç kullanılmıyor. 
 
 Yaygın olarak kullanılan iki bone türünden biri silikon bonelerdir. Latekse göre oldukça dayanıklıdır ve hiç bakım gerektirmez. Kullandıktan sonra çantanıza gönül rahatlığı ile atabilirsiniz. Tek olumsuz tarafı uzun saçlı sporcular için baş ağrısı yapıyor olmasıdır. Eğer saçınız uzun ise silikon bone kafanızı sıkacak ve sizi rahatsız edecektir. 
 
Likra bone silikon gibi rahatsızlık vermez. Oldukça esnektir. Mayo kumaşından yapılır. Tek olumsuz tarafı silikon boneye göre saçınızın daha fazla ıslanmasına sebep olur. Özellikle uzun saçlı kadın sporcular tarafından tercih edilir. 
 
HANGİ BONEYİ KULLANMALIYIM?
 
Eğer yarışmacı iseniz mecburen silikon bone kullanacaksınız. Uzun saçlı biriyseniz likra veya bu tür bir boneyi tavsiye ederim. Saç kurutma fırsatınız varsa eğer likra veya üretici firmaların likra benzeri türden imal ettikleri bonelerden vazgeçmeyin. 
 
Sutopu veya sualtı hokeyi ile uğraşan sporcuların kullandıkları boneler standart yüzme bonelerine kıyasla nispeten farklıdır. Mücadele sırasında sporcunun kulağına zarar vermemesi için bu tür bonelerin kulak destekleri vardır. Kulak bölgesine gelecek olan darbeyi tamamen absorbe eder. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.