Olimpik Havuz Nedir?

29-11-2021 13:04
Olimpik Havuz Nedir?
OLİMPİK HAVUZ NEDİR?
 
   Olimpik olimpiyatlarla ilgili , olimpiyat standartları anlamındadır. Yani Uluslararası Yüzme Federasyonu standartlarına uygun yüzme havuzu anlamına gelmektedir. 
   Son yıllarda Ülkemizde sayısı gittikçe artan olimpik yüzme havuzları da bu standartlara uygun olarak inşa edilmektedir. Olimpik Havuzlar iki ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Olimpik ve yarı olimpik olarak tanımlanan yüzme havuzlarının ebatları ise aşağıdaki gibidir. 
 OLİMPİK YÜZME HAVUZU ÖLÇÜLERİ 
 
Olimpik Yüzme Havuzu Standartları 
Boy: 50m
En  : 25m
Derinlik:2,5m
Kulvar sayısı:10
Kulvar Sayısı:10
Kulvar Genişliği:2,5m
Su Sıcaklığı:25-27C
 
Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Standartları 
 
Boy: 25m
En:12,5m
Derinlik:2m
Kulvar Sayısı:5
Kulvar Genişliği:2,5m
Su Sıcaklığı:25C
 
Olimpik havuzlar belli standart tarihinde uluslararası çapta ele alınmış ölçüler eşliğinde hazırlanır. Bu durum birçok farklı yerinde hazırlanmış olimpik havuzlarla eşdeğer anlama gelir. Peki, tam olimpik havuz kaç metredir? 
 
Yarım ve Tam Olimpik Havuz Ölçüleri 
 
 Hem tam olimpik havuzun hem de yarım olimpik havuzun ölçüleri bellidir. Yani bu ölçüler standarttır ve uluslararası çapta kabul görmüştür. Ölçüler genel olarak olumlu ve derinlik şeklinde ele alınır. Bu durum uluslararası yüzme federasyonu FENA bünyesinde ön plana çıkmakta ve yarışmalarda hem de çalışma konusunda kabul edilmektedir. 
 
 Tam Olimpik Havuzun ölçülerine bakmak gerekirse 25m en, 50m boy ve minimum 2m derinliği bulunmaktadır. Elbette derinlik yapılacak olan yarışmaya ve bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. 
 
 Ancak genel olarak metre cinsinden boy ve en bu şekilde ön plana çıkıyor. Şeritler ise iki buçuk metre genişliğinde ve 10 kulvar üzerinden değerlendirilmektedir.
 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.