Türk Hamamı Nedir?

21-12-2023 10:54
Türk Hamamı Nedir?
TÜRK HAMAMI NEDİR?
 
     Hamamlar pek çok insanın temizlenmek ve iyi vakit geçirmek için kullandığı alanlardır. Çok rahatlatıcı ve keyifli deneyimdir. Türk hamamları yaygın olarak kullanılmaktadır. Özel yöntemlerle ısıtılan, sıcak ve soğuk su bulunmakta olan , yıkanma ve keyifli vakit geçirme için kullanılan alanlardır. Temizlik için kullanılmasının yanı sıra pek çok hastalığa şifa olduğu düşünülür. Nem oranı yaklaşık %80-90 civarındadır. Kasların yumuşaması ve vücutta rahatlık hissi oluşmasını sağlar. Stres  giderici etkisi başta olmak üzere pek çok faydası vardır.  Sıcaklık Türk hamamında yaklaşık 40 C ile 50 C arasındadır. 
   Kültürel sebeplerden dolayı kadın ve erkelerin hamamları ayrı kullanılır. Aynı cinsten kişilerin toplanarak sosyalleştiği yerler olarak görülür. Türk hamamında vakit geçirildiğinde , yüksek nem oranları ciltteki gözeneklerin rahatlamasını, açılmasını , temizliğe hazır hale gelmesini sağlar. Cildi nemlendirir ve rahatlatır, terlemeyi arttırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kese yardımıyla deri sert şekilde ovalanır. Vücut kirlerden ve ölü deri katmanından arındırılır. 
 
    Türk hamamlarının kendine özgü mimarisi vardır. Eski bir tarihe sahip bu yapılar özellikle Osmanlı döneminde yaygınlaşmıştır. Hamamlarda soğuk oda, sıcak oda , soyunma odaları gibi bölümler bulunmaktadır. Dış yapıları kubbe şeklindedir. Türk hamamlarının dış yapısı genellikle sade bir görünüme sahiptir. 
    Türk hamamlarının , iç mimarisinde estetik desenler, hoş görünüme sahip oymalar dikkat çekmektedir. Türk hamamlarının iç mimarisinde yaygın şekilde mermer kullanılmıştır. Neme ve sıcaklığa dayanıklı ,ürünler kullanılır. Aynı zamanda estetik görünüme sahiptir. 
 
 
TÜRK HAMAMININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR ? 
 
     Bu yapılar toplu şekilde kullanılmaktadır. Türk hamamının dış yapısında çoğunda kubbe tasarımı kullanılmıştır. Bu kubbeler fazla buharın dışarı salınmasını, ve gün içinde doğal  ışığın içeri girmesini sağlar. 
    İç mekanda ise, dış mekanın sadeliği aksine detaylı ve gösterişli bir tasarıma sahiptir. İç mekanlarda işleme, desenle süsleme, hamam sütunları dikkatli yerleştirilmiştir. Sütunlar ayrıca güzel bir görüntü oluşturmaktadır. 
   Türk hamamlarının soyunma bölmesinin yanında ılıklık ve sıcaklık alanları vardır. Türk hamamlarında ısıtma , külhan adı verilen bölme ile sağlanır. Eskiden külhan bölmesinde ısıtma için odun kullanılırdı. Günümüzde suyla ve elektrikle de ısıtma sağlanmaktadır. 
   Türk hamamlarında soyunma bölmesi, hamamın girişindedir ve en geniş bölümüdür. Küçük bir havuz ve fıskiye de bulunmaktadır. Ilıklık ve soğukluk adı verilen bölme ise, soyunma alanı ile sıcaklık bölümü arasında kalan geniş alandır. Bu geçiş alanında tuvaletler, dinlenme yerleri ve usturalık adı verilen bölümler bulunmaktadır. Türk hamamlarında yıkanmanın gerçekleştiği ana alan ise sıcaklık ismi verilen alandır. 
  Türk hamamlarında keselenme işlemi göbek taşında yapılmaktadır. Bunun dışında küçük yıkanma alanları da bulunmaktadır. Türk hamamlarında %90 yüksek nem seviyeleri ve yaklaşık 40-50c sıcaklıklar görülmektedir. Mermer kullanımı oldukça yüksektir. 
 
 
TÜRK HAMAMINI DİĞER HAMAMLARDAN AYIRAN ÖZELLİKLERİ ?
 
     Türk hamamları popüler yerlerdir. Başlıca özellikler ;
 
  • Türk hamamlarında kadın ve erkeklerin hamamları ayrıdır. 
  • Türk hamamı ve sauna bir bütündür. Tük hamamlarında kalındıktan sonra masaj ve kese uygulaması extra temizlik, rahatlık  sağlar. Diğer hamam türlerinde bu yapılamamaktadır. 
  • Spa merkezleri , termal alanlarda inşa edilir. Sauna ise daha basit bir yapıdır. Günümüzde birçok Türk hamamı , bünyelerinde sauna alanı bulundurur. 
   
 
TÜRK HAMAMININ FAYDALARI NELERDİR ? 
 
  Temizlik ve hijyen alışkanlığının topluma yayılmasında çok etkilidir. Böylelikle salgın hastalıkların önüne geçilmiştir. 
Türk hamamları yüksek sıcaklık seviyesine sahiptir. Vücudu rahatlatır, stresi azaltır
  •   Türk hamamları yüksek sıcaklık seviyesine sahiptir. Vücudu rahatlatır, stresi azaltır
  •   Türk hamamları yüksek nem oranına sahiptir, vücuttan kiri ve ölü deriyi atar. Kese işlemi bu konuda oldukça etkilidir.
  •   Türk hamamı, geçirilen keyifli vakit, psikolojik açıdan da yararlıdır. 
  •   Türk hamamlarında vakit geçirmek, sıcaklık ve neme bağlı terlemeye neden olur.
  •   Damarlar genişler ve kan dolaşımı hızlanır. Vücuttaki toksinler atılır. 
  •   Türk hamamı deri sağlığını olumlu etkiler ve selülit oluşumuna engel olduğu düşünülür. Daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmayı sağlar. 
 
TARİHİ TÜRK HAMAMLARI  
 
  • TAHTAKALE HAMAMI
  • MAHMUTPAŞA HAMAMI
  • BAYEZIT HAMAMI
  • ÇEMBERLİTAŞ HAMAMI
  • SÜLEYMANİYE HAMAMI
  • HASEKİ HÜRREM SULTAN HAMAMI
 
                        TÜRK HAMAMLARI NASIL YAPILIR? 
 
       Uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılır. Yeterli bilgi ve deneyim gerektirir. Estetik açıdan da hoş bir görüntü oluşturmalıdır. Teknik bilgi gerektirdiği kadar ,tasarım konusunda da uzmanlaşma gerektirir. Öncelikle alanın Türk hamamı yapımına uygun olup olmadığı belirlenir. Alanın özellik ve yapısına bakılarak tasarım işlemleri gerçekleştirilir. 
     Türk hamamı inşaatı için gerekli malzemeler sağlandıktan sonra temel kazma işlemi yapılır. Günümüzde, Türk hamamlarında ısıtma, elektrik veya sıcak suyla yapılır. Hamam inşaatı tamamlandıktan sonra kaplama malzemesi yerleştirilir. Mermer kullanımı çok yaygındır. Birçok işleme ve motif kullanılır. 
 
TÜRK HAMAMI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
 
   Türk hamamı yapımı oldukça zor ve deneyim gerektirir. 
Türk hamamları yüksek sıcaklıklara ulaşması beklenir. Isıtma sistemlerinin düzgün çalışması çok önemlidir. 
  Doğru çalışan bir havalandırma sistemi olmalıdır 
  Su birikmemesi için su kanalları alana uygun yerleştirilmelidir. 
  Türk hamamlarında göbek taşı diğer alanlara göre daha sıcak olmalıdır. 
  Estetik yapıda çok önemlidir. 
 
TÜRK HAMAMININ ÖLÇÜLERİ NASIL OLMALIDIR ?
 
   Tarih boyunca Türk hamamları tarih boyunca toplu kullanım olarak hedeflenerek  inşa edilmişlerdir. Türk hamamı ölçüleri kullanıcı sayısına göre değişiklik göstermektedir. Türk hamamları yeterli sayıda kişiye hizmet edebilmek üzere tasarlanmıştır, geniş ölçülere sahiptir. Bir Türk hamamı  3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Soyunma odaları, ılıklık ve sıcaklık olarak ayrılır. En büyük bölümü soyunma odalarıdır. 
 
  Türk hamamı sıcaklık bölümü ölçüleri hamamdan hamama değişiklik göstermektedir. Bu alan kimi hamamlarda 15-20 m2 boyutlarında ,kimi hamamlarda 100m boyutlarındadır. Hamam boyutu arttıkça kullanılan hammadde miktarı da artar. 
 
 
TÜRK HAMAMLARINDA NASIL FAYANS KULLANILIR?
 
     Türk hamamlarında geleneksel olarak mermer kullanılır. Mermerin pürüzsüz yapısı, hamamda hedeflenen sıcaklık ve nem seviyelerine dayanıklı olmasıdır.      
 


 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.